top of page

Logboek reis lutke & walkabout deel 2

Het oorspronkelijke plan om de engelse zuidkust te volgen hebben we losgelaten, want daar staat teveel wind. Plan B om ineens naar Cherbourg te gaan hebben we ook laten varen want dan staat de wind pal op de kop. Maar Fecamp is do-able, dus dat wordt het vandaag. Toch weer een stapje verder zuid.


815u: nog 67 mijl te gaan (bij 6kn ETA 1930u)

Voorlopig gaan we 8kn over de grond.


We lopen nog iets in op het schema en om 1815u lopen we Fecamp. Achteraf blijkt dat de haven in verband met een festival formeel gesloten is voor passanten, maar we hebben toch een plekje kunnen bemachtigen.

Zondag 3 juli:


Het is gezellig druk en er liggen diverse oude schepen langs de kade. Het is een soort mini-sail, met allerlei kraampjes langs het water.


Vaarplan 4 juli:

Het plan is om vroeg naar Cherbourg te vertrekken.

De wind is rond de 10 knopen en komt uit NNW, een redelijk gunstige richting. Maar aan het eind van de middag trekt ie toch weer aan naar 15 knopen en draait naar W. Minder gunstig dus.

Afstand: 77 mijl, maar met de verwachting dat we toch weer een stuk moeten kruizen gaan we uit van 90 mijl. Er is nog een ander idee en dat is juist meer noordelijk varen om later op de dag verder af te kunnen vallen richting Cherbourg. En dat wordt het plan.



Maandag 4 juli:

Om kwart voor zeven gaan de touwtjes los en varen we de rommelige zee op. Het grootzeil gaat gereefd omhoog maar slechts bij wijze van steun.

We passeren de nulmeridiaan





Om 2000u lopen we binnen.

Windfinder zat er wederom naast vandaag. Waar 16 knopen voorspeld waren hebben we 26 knopen gezien. Maar we zijn weer veilig binnen.




Vaarplan 5 juli:

De bedoeling is dat we de volgende dag meteen door gaan naar Guernsey.

De wind belooft dan in de noordhoek te kruipen met een knoop of 12.

De afstand is 43 mijl. De kunst is om de Race of Alderney net na slack te passeren. Dat is pas om een uur of vier ‘s middags.

De afstand van Cherbourg naar de Race is 15 mijl. Vanaf de Race is het dan nog 28 mijl naar St. Peter Port. Als we om een uur of drie vertrekken benutten we de volle stroom naar Guernsey. ETA 2000u

Het is in St. Peter Port om 1820u laag water.



Dinsdag 5 juli:

We ontwaken aan het middenponton van Port Chantereyne. Het zonnetje schijnt. De boten worden weer van zout ontdaan. De watertank wordt afgevuld.


Vandaag varen we door naar Guernsey want morgen ziet er niet uit als een vaardag.

De kaart wordt goed bestudeerd, want tussen de Channel Islands is het oppassen geblazen. We zetten een route in de plotter. En daarna vullen we samen het C1331 formulier in en mailen het naar de voorgeschreven e-mailadressen.

Het is tien voor drie. De wind staat natuurlijk weer op de kop, dus gaat opnieuw het grootzeil slechts ter steun omhoog. Buiten is de zee gelukkig een stuk rustiger dan gisteren.


We minderen nog wat vaart want we willen ook niet te vroeg bij de Race zijn. Maar dan gaat het gas er op en noord van Cap de la Hague varen we al zo’n 10 knopen over de grond.

Zo kort bij de kust staat een rare wasmachinezee. We maken een paar flinke klappers maar in het midden van de Race wordt het snel rustiger. Na de Race loopt de stroom wat terug en doen we nog “maar” 8 knopen, maar het gaat voorspoedig. De eilanden Alderney, Herm en Sark schitteren in de zon en Guernsey doemt op. Bij Little Russell wordt de stroom weer harder en lopen we weer 10 knopen.


Om 2000u Nederlandse tijd komen we aan in St Peter Port.


De havenmeester begeleid ons naar een plek. De doorgang is zo smal dat het rubber ons slechts vrij houdt van de gemeerde schepen.


Woensdag 6 juli:

Jan en Richard gaan de wal op. met een ingevuld douaneformulier.

Ter plekke wordt het formulier ingevuld en in de brievenbus gestopt. De Q vlaggen mogen worden gestreken.

Om het eiland te verkennen. We stappen op bus 93 richting de zuidkust wat is Geurnsey prachtig.

Terug in St Peter Port lopen we nog even door de winkelstraat en maken het vaarplan voor morgen.


Vaarplan 7 juli:

Het plan is om van Guernsey te vertrekken naar Roscoff, een tocht van 74 mijl. Bij 6 knopen gemiddeld doen we daar 12 uur en 20 minuten over. Als we 6 uur Engelse tijd vertrekken komen we daar om 1920u Franse tijd aan.

De wind zit in de noordwest hoek tussen de 10 en de 15 knopen wind en draait later op de dag naar het noorden maar neemt dan ook af.

Om half acht varen we de haven van Roscoff, of Rosko in het Bretons, binnen en krijgen een stapelplek aan een kopsteiger.

De volgende dag huren we elektrische fietsen en gaan het stadje verkennen. Wat een prachtige oude huizen en een schitterend uitzicht over de baai.

We fietsen naar een schiereilandje met uitzicht op Ile de Batz. Pootje baaien aan een idyllisch wit zandstrand omgeven door ruige rotspartijen. We willen niet meer weg!


De volgende dag huren we elektrische fietsen en gaan het stadje verkennen. Wat een prachtige oude huizen en een schitterend uitzicht over de baai.

We fietsen naar een schiereilandje met uitzicht op Ile de Batz. Pootje baaien aan een idyllisch wit zandstrand omgeven door ruige rotspartijen. We willen niet meer weg.

We besluiten er nog een dagje aan vast te plakken. De mannen willen gaan vissen met Mr. Wilson en wij dames zijn wel toe aan een dagje hangmatten.


43 weergaven
bottom of page